Consider ca este un aliment periculos deoarece folosire indelungata a gume de mestecat, prin masticatie, produce tulburari digestive chiar gastrite. Are un bogat continut de substante toxice, cum ar fi "aspartan" si "liton". Aceste substante duc la slabirea imunitatii si produc calculi renali. Un alt aspect ar fi cel al E-urilor. Contine nu mai putin de 12 E-uri, unii dintre ei foarte toxici. Mai nou contine flor si glutamat de sodiu, substante care incetinesc glanda pineala din dezvoltarea ei fireasca, fapt care conduce la o limitare a inteligentei. Nu este indicat consumul de guma de mestecat.
Ce ingrediente contine guma de mestecat?
Pentru cine nu stie, guma de mestecat contine aproape in exclusivitate numai produse si derivate chimice. Iata o lista cu cele mai comunie ingrediente gasite in diferitele marci de pe piata:
• Sorbitol
• Baza de guma
• Maltitol
• Mannitol
• Xylitol
• Arome artificiale si “naturale”
• Acacia
• Acesulfam de potasiu
• Aspartam
• BHT
• Fosfat de calciu
• Ceara din care se fac lumanari
• Sterat de sodiu
• Titanium Dioxide (atat de canceros incat numai simpla expunere la piele este periculoasa)
Numai din simpla curiozitate , daca nu ati facut-o pana acum, luati un pachet de guma de mestecat si cititi ingredientele. Puneti-va apoi intrebarea daca stiti ceva despre vreunul din ingredienetele de pe lista.
Luate fiecare in parte , aceste ingrediente au un potential de a produce tulburari in organism atat de mare incat amestecate impreuna ne putem imagina cam ce rezultate pot aparea.
Guma de mestecat nu reduce apetitul, foamea sau nivelul de mancare consumat.
S-a sugerat ca mestecatul gumei este o metoda simpla de a reduce poftele si de a manca mai putin, in final ajutand in curele de slabire. Chiar exista si cateva studii care sustin aceasta teorie. Si sunt multi care cred acest lucru si folosesc guma de mestecat sau tigarile pentru a 'amorti' senzatia de foame.
Adevarul este ca mestecatul gumei nu numai ca nu ajuta in reducerea apetitului, ci din contra.
O noua serie de studii au aratat ca in vreme ce aceia care mestecau guma serveau intr-adevar mai putine mese pe zi, consumau mai multa mancare la aceste mese. Ba mai mult aceia care mestecau guma de mestecat aveau si mese mai putin bogate in nutrienti fata de cei care nu mestecau guma de mestecat.
Un alt studiu a aratat ca aceia care mesteca guma consuma mai putine fructe si legume si in schimb sunt mai motivati sa consume junk food. Unul din motive ar fi putea fi faptul ca aromele puternice si gustul dulce din guma face fructele si legumele sa aiba un gust fad ba chiar amar.
Guma de mestecata nu este buna pentru digestie
Corpul nostru a fost proiectat pentru a activa digestia prin masticatie. Un foarte bine coordonat reflex neurologic activeaza producearea de enzime atunci cand ne guma de mestecatmiscam maselele in miscarea de masticatie.
Insa mastiacatia fara mancare poate fi contraproductiva. Atunci cand mestecam guma trimitem catre corp semnale fiziologice cum ca urmeaza sa patrunda mancare in organism. Astfel enzimele si acidul care sunt activate atunci cand mestecam guma nu isi mai pot face “treaba”. Acest lucru duce la o acumulare ce duce la randul ei la balonare, supraproducere de acid in stomac ceea ce poate insemna ca organismul nu va mai putea secreta substantele necesare atunci cand va fi intr-adevar nevoie de ele.
Alt aspect negativ vine din mestecatul gumei pentru mai multa vreme pe o anumita parte a gurii ceea ce duce la un dezechilibru.
In general recomand evitarea mestecarii gumei de mestecat , dar daca o faceti, incercati sa fie rar si eventual chiar inainte de masa si nu dupa masa cum se recomanda de producatorii de guma de mestecat.
Chiar si guma de mestecat fara zahar poate dauna dintilor
Suntem dispusi sa credem ca atunci cand mestecam o guma de mestecat fara zahar dintii nostrii sunt in siguranta. Se stie despre xylatol, indulcitorul natural din guma de mestecat , ca nu afecteaz dintii poate chiar ajuta cavitatile, insa pe langa acesta in guma de mestecat gasim alte multe elemente care vor actiona negativ asupra dintilor nostrii. Iar acest proces de eroziune si decalcifiere a danturii este un proces ce se intampla in timp, incet dar sigur.
Indulcitorii artificiali din guma de mestecat.
In multe din gumele de mestecat gasim indulcitori artificiali despre care se stie ca sunt foarte periculosi pentru sanatate. Astfel aspartamul despre care am mai scris si in alte materiale , este metabolizat in corp in formeldehida, substanta cunoscuta ca si cancerigena si care nu poate fi eliminata din corp prin sistemul normal de detoxifiere al organismului facut de ficat si rinichi. Formeldehida a fost corelata cu defecte la nastere, cancere, tumori pe creier si crestere in greutate.
Splenda, un alt indulcitor artificial gasit in guma de mestecat, a fost aprobat ca si sigur in urma a doar doua studii facute pe oameni care au durat doar 4 zile. Si asta in ciuda faptului ca testele facute pe animale au aratat scaderea numarului de celule rosii, anemie, infertilitate la barbati, rinichi mariti, avort spontan si rate crescute de deces.
Consumul de indulcitori artificiali distorsioneaza biochimia corpului facandu-ne sa crestem in greutate. Studii facute in acest sens au arata ca indulcitorii artificiali stimuleaza mai mult apetitul, crescand poftele de carbohidrati si stimuland celulele adipoase sa acumuleze grasimi.