In special cele preparate din piure de cartofi. In general, acest amestec contine carbohidrati, grasimi si aditivi alimentari.
Atentie este valabil si in cazul cartofilor prajiti. Cartofii sunt daunatori si in stare cruda, deoarece contin glucide, metabolizate apoi rapid in zaharuri simple, usor absorbabile, care cresc nivelul de insulina, avand efect devastator asupra sanatatii.
Chipsurile, gustarea la care apelam adesea, din comoditate sau din lipsa de timp, ne potolesc foamea, dar in timp, duc la o serie de probleme medicale. Chipsurile sunt produse industriale obtinute din cartofi feliati, sarati si prajiti, cu sau fara arome naturale sau artificiale. Prajirea este insa unul dintre cele mai nesanatoase moduri de preparare a alimentelor.
La temperaturile inalte necesare prajirii, grasimile, in general, dar mai ales cele nerezistente, cu punct de fumegare scazut (uleiul de floarea-soarelui, de porumb, etc.) se descompun prin oxidare, hidroliza, polimerizare, generand substante extrem de toxice, asa cum sunt acroleina si acrilamida monomerica.
Acroleina si acrilamida sunt substante neurotoxice, care afecteaza celula nervoasa, si cancerigene, putand initia si accelera evolutia diferitelor forme de cancer. Aceste substante sunt, de asemenea, toxice pentru ficat, pancreas si rinichi. Chipsuri le contin in medie 450 ppb (parti pe miliard sau micrograme pe kilogram) de acrilamida, ceea ce determina, la un consum frecvent, depasirea nivelului aportului zilnic tolerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, de 1 microgram pe zi.
Consumul de chipsuri stimuleaza producerea de radicali liberi care distrug celulele, deterioreaza ADN-ul si astfel se creeaza conditiile pentru aparitia bolilor. Iata ce afectiuni favorizeaza consumul de chipsuri:
1. Cancer
Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului a etichetat inca din 1994 acrilamida drept substanta cu potential cancerigen, bazandu-se pe o serie de studii pe animale. Mai tarziu, studiile intreprinse pe subiecti umani au scos la iveala o posibila asociere intre acrilamida si cancer uterin si ovarian.
Potrivit cercetatorilor olandezi de la Unviersitatea Maastricht acrilamida creste si riscul cancerului renal. Studiul lor s-a bazat pe observarea obiceiurilor alimentare a 120.000 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 55 si 69 de ani, timp de 13 ani. Cercetatorii sustin ca voluntarii, care au consumat 41 de micrograme de acrilamina pe zi (cea mai mare cantitate), erau cu 59% mai predispusi la a face cancer renal. S-a mai observat ca fumatorii erau mult mai afectati.
La fiecare 10 micrograme in plus de acrilamida consumate zilnic, riscul de cancer creste cu 10%.
2. Obezitate
Profilul nutritional al chipsurilor este dezechilibrat, cu un mare exces de glucide cu index glicemic ridicat si de grasimi degradate termic, toxice cand depasesc 30 g/100 g produs. 100 de g de chipsuri contine peste 500 de kilocalorii, iar o punga mare poate ajunge si pana la 1000 de kilocalorii, ceea ce inseamna aproape 40% din necesarul zilnic - in cazul barbatilor sedentari si aproximativ 60% din necesarul zilnic - in cazul femeilor sedentare.
Daca iti este pofta de chipsuri, limiteaza-te la o singura punga mica, pe care, imparte-o cu cineva. Astfel, riscul de ingrasare este mai mic, insa nu redus in totalitate. Potrivit dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorului Institutului de Cercetari Alimentare, o alternativa sanatoasa la chipsuri este consumul de cartofi fierti sau copti, fara adaosuri de sosuri industriale (maioneze, ketchup).
3. Alzheimer
Acrilamida distruge celulele creierului si provoaca astfel boli grave cum ar fi dementa, Alzeimer. Alzheimer-ul se asociaza cu tulburari de personalitate, de comportament, dar si cu pierderea abilitatii de a mai gandi corect sau de a desfasura activitati zilnice obisnuite.
4. Boli cardiovasculare si dislipidemii
Chipsurile contin cantitati ridicate de acizi grasi saturati (uneori, peste 15 g la 100 g de produs), contribuind la depasirea cantitatii de 20 g acizi grasi saturati/zi,considerata a fi maximul zilnic ce poate fi consumat de o persoana sanatoasa, fara a avea efecte adverse.
Tinand cont ca, in decursul unei zile, se consuma si alte alimente cu aport de acizi grasi saturati (de exemplu, carne de porc, mezeluri, lapte, derivate din lapte), depasirea cantitatii recomandate se produce frecvent, crescand riscul aparitiei dislipidemiilor, hipertensiunii arteriale, in farctului de miocard, accidentelor vasculare cerebrale.
Chipsurile nu sunt indicate, mai ales: copiilor, adolescentilor, femeilor gravide, femeilor care alapteaza, bolnavilor de maladii ale ficatului, pancreasului, rinichilor, diabeticilor, suferinzilor de hipertensiune, dislipidemie, hipertrigliceridemie, maladii cardiovasculare, neurodegenerative, cancer, guta-hiperuricemie, artrita reumatoida, eczeme, psoriazis, celulita, supraponderalilor, obezilor, convalescentilor, batranilor.