Bulion,in bucataria romaneasca (Tehnologia Preparatelor Culinare), se numeste "fond", in bucataria italiana se numeste "brodo", iar in bucataria englezeasca i se spune "stok". Este o supa de carne sau legume cu tripla concentratie si sta la baza tuturor consomme-urilor.
Ingrediente pentru 3l:
1 kg oase de vita, 400g carne (de vaca, pui, etc.), 100g morcov 100g, telina, 50g pastarnac, 100g praz, 50g radacina de patrunjel, 60g ceapa, sare dupa gust, o legatura mica de patrunjel verde.
Mod de preparare:
Oasele se spala, se taie, se oparesc si se pun la fiert in apa rece. Se spumeaza si se fierb la foc potrivit timp de 1-2 ore. Se adauga toate celelalte ingrediente si se mai lasa sa fiarba pana ajuge la un sfert din cantitate. In aceste fel avem o supa cu tripla concentratie. Este folosita ca fond, pentru consomme, sosuri, sau alte preparate, fiind o supa de baza.